Landsat: behunyja két szemét az ég

szerző
Szedlák Ádám
publikálva
2018. máj. 20., 16:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lassan elég azzal kezdeni egy mondatot, hogy „Amerikában…” ahhoz, hogy az ember gyomra összeránduljon. Donald Trump elnöksége alatt csak úgy követik egymást a váratlan dolgok, pedig már a kezdés is erős volt, amikor lobbistákat nevezett ki hivatalok élére.

Most éppen a műholdképeket használó iparágaknak kell új exceltáblákat gyártaniuk. Döntés ugyan nem született még, de az amerikai belügyminisztérium már megérdeklődte, hogy mégis mi lenne, ha pénzt kezdenének kérni az eddig ingyenesen szolgáltatott Landsat műholdképekért – írja a Quartz.

Az 1972-óta tartó Landsat program képei pont tíz éve váltak ingyenessé. Azóta kormányintézmények, startupok, akadémiai kutatók és újságírók is használták különböző projektekhez. A március 31-én, a fotótár megnyitásának pontos évfordulóján nyilvánosságra hozott statisztika szerint 75 millió képet töltöttek le az elmúlt tíz évben.

false

Az amerikai kormány azzal érvel, hogy a Landsat képek népszerűvé válásával egyre drágább lesz kiszolgálni az érdeklődést. A nyílt adatszolgáltatás hívei szerint viszont több hasznot hoz az ingyen elérhetővé tett adat, mint ami előfizetésekből vagy egyszeri letöltési díjakból befolyhatna. A Landsat előnye, hogy az ingyenes és a fizetős versenytársainál is hosszabb időre visszamenő archívuma van.

A változás a térinformatikával foglalkozó magyar cégeket is érintheti. A Landsat adatok nagyon jól passzoltak például a precíziós mezőgazdasághoz, ahol a terület termőképességét ezeknek a fotóknak köszönhetően olyan években is fel lehetett mérni, amelyekben még a gazdák nem rendeltek légi fotózást. Tanulság igazából nincs. Akinek volt egy jó légi fotós ötlete, amit egyszer meg akart valósítani, jobban teszi, ha most a hosszú hétvégén belevág az adatok összevadászásába.

Másvalaki problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

 

 

szerző
Szedlák Ádám
publikálva
2018. máj. 20., 16:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. május 20., 21:02
    "Az amerikai kormány azzal érvel, hogy a Landsat képek népszerűvé válásával egyre drágább lesz kiszolgálni az érdeklődést."

    Amely költség nyilván nagyságrendekkel kisebb, mint a program működtetésének költsége, tehát ez elég gagyi érvnek tűnik - hacsaknem tévedek.

Komment írásához vagy regisztrálj