Első filmes magyar rendezőnő filmje is ott lesz Cannes-ban

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 16., 13:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szilágyi Zsófia alkotását a pályakezdők versenyébe hívták meg.

Az Egy nap című alkotás a Kritikusok Hete elnevezésű szekcióban versenyez, ahova mindössze hét ígéretes tehetség játékfilmje kapott meghívást – jelentették be hétfőn a szervezők Párizsban.

Szilágyi Zsófia Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán. Egy nap címmel a filmalap Inkubátor Programja keretében készült el első mozifilmje, amelynek főhőse egy háromgyerekes anya. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben egy házasság válságával. A dráma a „halasztásra ítélt pillanatokból” bontakozik ki.

Az Egy nap női alkotócsapata, Szilágyi Zsófia forgatókönyvíró-rendező, Szamosi Zsófia főszereplő, Kenesei Edina és Pataki Ági producerek arra vállalkoztak, hogy bemutassák egy kisgyerekes anya percekre beosztott idejét. „A rutinszerű cselekvésekkel túlterhelt idő, a feladatok ideje ütközik azzal, amit nem lehet ismételni” – idézte Szilágyi Zsófiát a filmalap közleménye.

Az 1962-ben alapított Kritikusok Hete az első úgynevezett párhuzamos program volt az A kategóriás filmfesztiválok történetében. A francia filmkritikusok által életre hívott rendezvény célja új tehetségek felfedezése a nagy neveket felvonultató filmes mustrával párhuzamosan.
A válogatás versenyében hét játék- és kilenc rövidfilm szerepel. A korábbi felfedezettek között volt Jacques Audiard, Alejandro González Inárritu, Ken Loach, Francois Ozon, Jeff Nichols és Kocsis Ágnes is.


A film világpremierje Cannes-ban lesz májusban a Kritikusok Hetén, a magyar alkotás versenyben lesz a május 8-án kezdődő fesztivál legjobb első filmet illető Arany Kamera díjáért is.

Jelen tervek szerint Szilágyi Zsófia filmje ősztől lesz látható a hazai mozikban.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 16., 13:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. április 16., hétfő 21:10
    Hajrá.

Komment írásához vagy regisztrálj