Narancsblog

Minden szinten – Néhány megjegyzés a választás tisztaságáról

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 18., 08:04
kommentek
8
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mintha túl könnyű szívvel törődne bele mindenki, hogy április 8-án semmiféle trükközés nem volt, csupán apróbb üzemzavarok fordultak elő.

Április 8-án a Fidesz-lista összesen 2,82 millió szavazatot kapott, ebből 2,6 milliót Magyarország területén, azaz a választáson érvényes voksot leadók valamivel kevesebb mint fele Orbánra szavazott. Ez a névjegyzékben szereplő összes választásra jogosult polgár (8,31 millió fő) egyharmada. A Fidesznek ez a szavazatmennyiség az új Országgyűlésben kétharmados (azaz alkotmányozó) többséget biztosít.

false

 

Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Április 8. óta az ország egyik fele csalást kiált, a másik fele (pontosabban ezek hangadói) az előbbiek demokratikus meggyőződését vonja kétségbe, mondván, a vesztesek képtelenek belenyugodni a vereségbe. A fideszes fél gyorsan felejt: a 2002-es bukás utáni jobbos hisztériával ellentétben a mostani düh és tiltakozás nem mondvacsinált teóriákon alapszik. (A két legerősebb érv akkor az volt, hogy a választás előtt minden közvélemény-kutató sima fideszes győzelmet jelzett, meg az, hogy a szocialisták valami csodaszoftver segítségével rengeteg embert megmozgattak.)

Mindezzel együtt a most tiltakozó ellenzéki pártok magtartása részben képmutató. A választási csalás

igazán arcpirító, a demokratikus elveket semmibe vevő mozzanata már évekkel ezelőtt lezajlott

– amikor a Fidesz önkényesen és a maga javára megváltoztatta a választókerületi határokat; amikor hátrányos helyzetbe hozta a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező honfitársainkat, ellenben a kedvezményes honosítással magyar állampolgárságot szerzett, de itteni állandó lakhellyel nem rendelkező szavazóknak a lehető legegyszerűbbé tette a választást; amikor pillanatnyi érdekeinek megfelelően a többségi elv felé eltolt választási szisztémát tovább torzította az ún. „győzteskompenzációval” (már maga a kifejezés is fából vaskarika); vagy amikor – ismét csak az adott erőviszonyokhoz igazítva a jogszabályt – az általa befolyásolt választási bizottsággal törvénytelen módon korlátozta a pártok jelöltjeinek egymás javára történő visszalépését. Az ellenzék azonban 2014-ben és 2018-ban is úgy döntött, hogy széllel szemben is lehet pisálni. Hát nem lehet. De mert ez ellen a választások egységes bojkottjával kellett volna eredményesen tiltakozni, ez a hajó elment (immár másodjára), utólag picsogni fölösleges.

Úgy tűnik azonban, a Fidesz a biztosnál is biztosabbra akart menni.

Mintha sem a saját képükre formált választási szabályokban, sem a népszerűségükben nem bíztak volna. Jelen ismereteink szerint nagy volumenű választási csalás nem történt április 8-án – mi sem gondoljuk, hogy a Fidesz egymillió voksot hozzáhazudott volna a valós szavazatszámához. Ám mintha túl könnyű szívvel hinné el mindenki, hogy akkor semmiféle trükközés nem volt, csupán apróbb üzemzavarok fordultak elő. Fáradt szavazatszámlálók, apró adminisztratív bakik, ilyenek.

Na ne már.

Az elektronikus nyilvántartást kívülről megbuherálni aligha lehetséges, ez faktum, s ezt amúgy is azonnal kimutatná a digitális és a papíralapú kimutatások összevetése. Belenyúlni a rendszerbe csak a legalsó szinten lehet; mondjuk összevissza kavart, rosszul kiadott vagy hibásan lepecsételt (esetleg nem lepecsételt), és éppen ezért utólag érvénytelenítendő szavazólapokkal. Úgy, ahogyan az eddig feltárt „hibák” is mutatják.

És mit ád Isten,

az eddig feltárt „hibák” kárvallottjai gyakorlatilag minden esetben ellenzéki pártok vagy jelöltek voltak. Döntően olyan (jellemzően kistelepülési) szavazókörökben fordultak elő, ahol ellenzéki delegált nem volt. Továbbá. A határon túlról idebuszoztatott, Magyarországon kamulakcímmel rendelkező „vendégszavazókra” még csak szót sem vesztegetett senki, ahogyan arra sem, hogy egyes szavazókörökben egyik évről a másikra megsokszorozódott a névjegyzékben szereplők száma – erre még Budapesten is akadt példa. A napközbeni részvételi adatok anomáliáira adott hivatalos magyarázatokat pedig egyszerűen életszerűtlennek tartjuk (fél hétig striguláznak, aztán már nem, és emiatt a 68 százalékhoz képest visszaesik a megjelentek száma – mi van?), arról nem is beszélve, hogy ilyen jellegű malőr 1990 óta egyszer sem fordult elő. Ahogyan az sem, hogy a sok-sok apró, a véletlennek betudható hiba csakis az egyik politikai oldalt sújtsa.

Úgy látjuk: a fideszesek sem várták azt, hogy április 8-án ilyen sokan szavaznak majd Orbán Viktorra, és a maguk módján igyekeztek megelőző óvintézkedéseket tenni. Hogy mindezt szorgalmazták-e központilag, vagy csak egyes helyeken gondolták úgy – a jelölt vagy a mondjuk tőle egzisztenciálisan függő szavazatszámláló –, hogy egyértelmű ukáz híján is meg kell felelni bizonyos elvárásnak? Mindegy is. A Fidesz szokás szerint túltolta a biciklit – még ha ezúttal csak kicsit is.

De azért rögzítsük ezt a kicsit is.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 18., 08:04
kommentek
8
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  szorokin
  2018. április 19., csütörtök 01:49
  QR kódok -- még 1 (tömeges) anomália
  https://civilhetes.net/kerdojeles-valasztasi-jegyzokonyvek-tomeget-talaltak-szekszardon
 2. 7
  Kovacs
  2018. április 18., szerda 20:32
  4:" Az fel se merül bennetek, hogy a választóknak nem jön be az az ellenmondásokkal terhelt zavaros eszmerendszer, amit egyenként és pláne együtt, az ellenzék képvisel."
  Ezt úgy hívják, hogy pluralizmus. És abból az apropóból, hogy az állampolgár VÁLASZTANI tudjon.
  Képzeld el, hogy a két nagy náci (Fidesz-KDNP, Jobbik) párt nélkül, demokratikus szavazás lehetett volna ebben az országban. Sajnos vannak periódusok, amikor a nép saját maga ellen dolgozik, abból az apropóból, hogy a demokratikusként bejegyzett pártok, két perc múlva bejegyzésük után elhagyják a demokráciát és ócska trükkökkel felborítanak mindent.
 3. 6
  Niki
  2018. április 18., szerda 14:01
  Százezres tiltakozás mire volt / lesz elég?

  https://www.youtube.com/watch?v=Y3WNeMuLz-Y
 4. 5
  rworse
  2018. április 18., szerda 12:18
  Axxtroll szokása szerint szakmányban hazudik.
 5. 4
  Axxtro
  2018. április 18., szerda 11:30

  Dear "sachs" !

  Egyszerű többséggel lehet választást nyerni ma Magyarországon.

  Ti meg egyfolytában azon agyaltok, hogyan lehetne kevesebb szavazattal valahogy hatalomra kerülni.

  Az fel se merül bennetek, hogy a választóknak nem jön be az az ellenmondásokkal terhelt zavaros eszmerendszer, amit egyenként és pláne együtt, az ellenzék képvisel.


 6. 3
  Axxtro
  2018. április 18., szerda 11:16
  Javaslom a szerzőnek, mielőtt ténylegesen belelovalná magát a saját hazugságaiba, tanulmányozza előbb, a brit, a görög, vagy a francia választási rendszert.

  Vagy akár az USA-ét, ahol 2016-ban Hillary Clinton számszerűen 2,5 millióval több szavazatot kapott mégis Trump lehetett az elnök.

  Erre a fajta át- szét- meg félremagyarázós hazudozásra április 8-án nemet mondtak a magyar választópolgárok.
 7. 2
  hóvarjú
  2018. április 18., szerda 09:32
  1

  Pontosan. Erről van szó.
 8. 1
  sachs
  2018. április 18., szerda 08:59
  Úgy van, ki kell vizsgálni minden csalást. Persze kinek van kedve egy ilyen megalázó munkát elvégezni.

  Van azonban itt egy tévedés. Az ellenzék azt hiszi, hogy ha így, úgy, amúgy sikerülne alkalmazkodni a választási rendszerhez, mondjuk összefognának, akkor le lehetne győzni a fideszt. Nem lehet.

  A kulcs ugyanis nem az, hogy éppen milyen a választási rendszer, hanem, hogy a fidesz bármikor kedve és érdeke szerint változtat rajta. Példa: Kötött fogású birkózásban a fidesz egyszerre csak lábra fog, és azt mondja, legyen inkább szabad fogás. Vagy ha úgy is szorul a kapcája, jól gyomron vágja az ellenfelet, hogy mégis inkább legyen boksz. Vagy ketrecharc, pankráció.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Narancsblog

A magyarnarancs.hu véleményblogja

Narancsblog
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk