Narancsblog

Vajon mit tesz Orbán Viktor, ha az EU megvonja a pénzt Magyarországtól?

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 21., 10:00
kommentek
6
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem lesz túl nagy dilemma a Fidesznek, hogy mit tegyen a kormány, ha az Európai Unió tényleg bekeményít.

Van némi bája a véletlen egybeesés mellett annak, hogy egy napon látott napvilágot a hír, miszerint a Fidesz az újabb országgyűlési kétharmaddal kész bedarálni a hazai igazságszolgáltatás még meglévő függetlenségét, és hogy megszellőztették: az Európai Unió a jövőben a kifizetések feltételéül szabná, hogy a tagállamok bírósága független legyen a kormánytól.

A 444.hu pénteken azt írta, információik szerint az igazságszolgáltatás átszervezésére készülhet a magyar kormány. Egy lehetséges forgatókönyv szerint a Handó Tünde által vezetett Országos Bírósági Hivatal (OBH) megszűnhet, és az Igazságügyi Minisztérium irányítása alá kerülhetnek a bíróságok. Mivel az OBH dönt egyebek közt a bírói kinevezésekről, vagy például a bíróságok ügyelosztási rendjéről is, a minisztérium alá szervezés nyilvánvalóan növekedő kormánybefolyást jelentene az igazságszolgáltatásban.

Orbán magyaráz, Trócsányi (balra) sasol

Orbán magyaráz, Trócsányi (balra) sasol

Fotó: MTI

Éppen ez az, ami ellen harcolni szeretne az Európai Unió. Vélhetően nem a magyar tervek, hanem a lengyel átalakítás miatt, de ez számunkra teljesen mindegy, ha az EU tényleg politikai feltételekhez köti a 2020 utáni uniós források folyósítását. A Bruxinfo szerint az Európai Bizottság már dolgozik egy olyan javaslaton, amelynek lényege: a jogállami elvek tiszteletben tartása az uniós költségvetési források felhasználásának elengedhetetlen feltétele lesz. Ennek fontos eleme a független igazságszolgáltatás, hiszen az EU-nak egyre fontosabb, hogy az uniós pénzek felhasználásának szabálytalanságait az adott tagállam igazságszolgáltatási rendszere képes legyen kezelni.

A még erősen kérdőjeles szigorítás tehát az Orbán-kormányt is kellemetlenül érintheti, elég csak arra gondolni, hogy Magyarország nem volt hajlandó csatlakozni azokhoz az EU-tagállamokhoz, amelyek támogatták az Európai Ügyészség létrehozását. Trócsányi László igazságügyi miniszter ezt akkor azzal magyarázta: szerinte elegendőek a jelenlegi uniós bűnüldözési intézmények, így az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF is megfelelő és eredményes munkát tud végezni. Az nem meglepetés, hogy az OLAF tevékenysége a Fidesz-kormány számára éppen elegendő, hiszen a hivatal csak ajánlásokat tehet, nem indíthat büntetőeljárást a vizsgálataik végén, így gyakorlatilag alig van következménye a munkájuknak Magyarországra nézve.

Ha az EU történetében először politikai feltételeket is szabnának a kifizetéseknek, abban biztosak lehetünk, hogy Orbán Viktor és csatlósai hörögni kezdenének: ez megint egy aljas támadás a csodás és becsületes magyar kormány ellen, amelynek csak egy bűne van, hogy Soros arcátlan hadjáratai ellenére sem hajlandó bevándorlóországgá változtatni Magxyarországot. Pedig komoly dilemma elé állhatna: egy független igazságszolgáltatásban, netán Polt Péter legfőbb ügyész nélkül aligha lehetne eltussolni az Elios-ügyhöz hasonló eseteket, de még talán azt sem, hogy az Orbán család nagyon jól jár az uniós beruházásokon. Ha a miniszterelnöknek választania kellene, előbb mondana le a gazdaság bővüléséhez elengedhetetlen EU-s forrásokról, mint hogy beismerje, nálunk nem független az igazságszolgáltatás.

De legalább ott lesz az újabb orosz vagy kínai hitel, és elmondhatjuk magunkról, hogy továbbra is utáljuk Brüsszelt, Sorost és a határkerítést nem is „ostromló” menekülteket.

Polt Péter szerint annyira sötétek a magyar emberek, hogy akkor is korrupciót képzelnek, amikor az nincs

A legfőbb ügyész a friss országgyűlési beszámolójában ír egészen hajmeresztő dolgokat a korrupcióról. A parlament.hu-n már olvasható Polt Péter hivatalos beszámolója saját és a Legfőbb Ügyészség 2016-os tevékenységéről, a dokumentumban sok más mellett egy egészen hosszú rész szól a magyarországi korrupcióról.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 21., 10:00
kommentek
6
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  hóvarjú
  2018. április 22., 16:32
  Leszarja.
 2. 5
  rworse
  2018. április 22., 12:22
  Békemenet, Békekölcsön, Békeharc...
 3. 4
  tiszapolgári
  2018. április 22., 10:34
  Ha Brüsszel van olyan piszok, és elzárja a pénzcsapot, akkor Orbánnak folyamatosan konzultálnia kell majd a lakossággal, hogy támogassák a kormány munkáját, de ne csak tessék-lássék, mint eddig.
  Hanem a permanens adakozás időszaka jönne el, ami alól csak a nemzetstratégiailag kiemelten fontos Orbán, Mészáros, Garancsi, Tiborcz családok mentesülnének.
 4. 3
  nyúl
  2018. április 22., 02:02
  Ha Orbán belemenne abba, hogy Mo. nem kap több EU-s támogatást, akkor Mo. attól a pillanattól fogva az EU nettó befizetőjévé válna. Ezt viszont, hozzáértve azt a körülményt is, hogy Orbán saját maga döntött a két lehetőség közül – EU-konform független bíróságok vagy nettó befizetővé válás –, és közülük azt választotta, amitől az országnak érzékelhetően rosszabb lesz, nem tudná és nem is akarná itthon eladni. Meg aztán nem is menne, ha akarná se. Következésképp ha ide fajulnának a dolgok, és Orbán tényleg inkább ragaszkodna a tőle függő bíróságokhoz, és erre válaszul az EU megvonná a forrásokat Mo.-tól, akkor Orbán ki fogja léptetni Mo.-ot az EU-ból.

  Szerintem egyébként pont ez a terv. Orbánnak már nem kell az EU. Családja már így is dúsgazdag, hatalma életfogytig háborítatlan, és egyébként is mindegy, hogy milyen a gazdasági vagy politikai helyzet Mo.-on, a befolyó adókból még így is annyit lop, amennyit csak akar, függetlenül bármilyen EU-s pénztől. Neki kifejezetten kapóra jön a pénzek megvonása, mert aztán ezzel kampányolva fordíthatja végleg szembe az országot az EU-val, és szavaztathatja meg egy népszavazáson a kilépést. Így aztán a "nép" lesz az, amelyik a felelősséget viseli a kilépésért, és nem maga Orbán. Ő mossa kezeit.
 5. 2
  wizes
  2018. április 21., szombat 14:58
  Kohn bácsi azt mondaná, rakjátok vissza amit elloptatok!
  A fideszre ez nem hat, tovább lopnak, amíg van mit./
 6. 1
  rworse
  2018. április 21., szombat 12:12
  Végre sikerülne megállítani Brüsszelt.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Narancsblog

A magyarnarancs.hu véleményblogja

Narancsblog
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk