Európa a magyar demokrata ellenzéken fog hahotázni

szerző
Haskó László
publikálva
2018. jún. 21., 16:36
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mihez kezdjünk a két soron következő választással?

Szavazások között vagyunk. Április 8-án, hosszú agóniát követően eltemettük a rövid életű magyar parlamenti demokráciát. A legnagyobb koporsóban az úgynevezett demokratikus ellenzéki pártok fekszenek, de nem vették észre, vagy inkább úgy tesznek, mintha nem vennék észre, hogy végük van. Nem hajlandók bebújni a föld alá, beállnak a pénztárhoz vezető sorba. Hangjuk már nincs, de tátognak és tartják a markukat. Közben föltámadást remélve igyekeznek azt a látszatot kelteni, hogy teljes erővel gyúrnak a következő két választásra. Borzasztó és kellemetlen. A demokratikus jogállam szavazópolgárai az ország vezetésében valós képviselet nélkül maradtak. Dúlhat kedvére az önkény. Dúl is: művészetet, tudományt, és mindenféle más szabadságot – ezerrel. És még most sem veszett el minden. (De el fog.)

Nem sok, ami még menthető, talán csak arra elég, hogy ne lóduljunk ki Európából, és mindennapjainknak ne minden percében kelljen kínlódva-nyögve tolnunk az ország szakadék felé döcögő szekerét. A helyzet különös, a teendők szokatlanok. Az Európában maradás, illetve az önkormányzati autonómia visszaszerzése azonban még lehetséges volna.

A két választás eltérő taktikát kíván.

Előbbi – szemben a kitűnő Ungváry Krisztián ajánlásával – ellenzéki bojkott meghirdetésével minden eddiginél nagyobb bukáshoz vezetne. Tisztázzuk a bojkott fogalmát: nem arról van szó, hogy felszólítjuk a választópolgárokat, hogy ne vegyenek részt a szavazáson, hanem arról, hogy jelölteket sem állítunk. Márpedig, ha az uniós választásra nem állítunk jelölteket, akkor a kormányzó pártok 99 százalékos eredménnyel foglalják el mind a 22 Magyarországnak járó strasbourgi széket, és egész Európa a magyar demokrata ellenzéken fog hahotázni. Biztosak lehetünk benne, hogy a tisztességes Magyarország hívei óriási többségben szeretnének az EU tagjai maradni. A tisztességtelen oldal szavazói csak azért akarnak uniós mandátumot juttatni jelöltjeiknek, hogy azok az unió zsoldján (ősi szittya szokás szerint) „belülről bomlasszanak”.  Ebben az esetben tehát arról van szó, hogy a meglévő többségi akarat érvényre jusson. Erre még az ismert médiahelyzetben is van esély. Kivéve azt az esetet, hogy „jól bevált” pártlistákra szavaztatnak minket. Akkor ugyanis – akármennyit tátognak – otthon maradunk.

Fordított a helyzet az önkormányzati választáson.

Kivált Budapesten. Itt ugyanis – realitásnak tekintve a csodát – teljes demokrata győzelem esetén sem jutnánk sehová. A főváros minden tekintetben a (bármilyen) kormány rövid pórázon tartott kutyuskája. Anyagi önállóságának látszata sincs. A jelenlegi kormány különösen haszontalan és ízléstelen, korrupció alapú „nagyberuházásokkal” potyogtatja tele ezt az egykor szép várost. Láthatjuk, hogy a kitűnő Karácsony Gergely polgármester mit ért el a hatáskörébe tartozó Városliget-projekt (Baán László kisvasútja) ellenében. Ezt a választást tehát bojkottálni kell, de nem ész nélkül, hübelebalázs módjára, hanem a Haraszti-modell szerint. Fenyegessük meg a kétharmadot azzal, hogy ha nem változtatják meg az önkormányzati (illetve a Budapest-) törvényt, akkor nem állítunk jelölteket, bojkottáljuk a választást. Mit kell megváltoztatni? Kapjon autonómiát a város, elsősorban pénzügyit, másodsorban kormányzásit. Utóbbi azt jelentené, hogy a képviselő-testületek ne működhessenek kis parlamentként látszat frakcióharcok közepette, valójában a kormány kinyújtott tenyereként. Mellesleg ez lenne a korrupció alapú NER lebontásának első lépése is.

A szerző sebész.

szerző
Haskó László
publikálva
2018. jún. 21., 16:36
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  Cyrano
  2018. június 22., péntek 16:47
  Ezen már többször vitatkoztunk: nem, nem a politikai pártoknak köszönhetjük Orbánt, hanem a hülye állampolgároknak és az ellopott pénzből gründolt orbáni hazugsággyáraknak.

  A hasonlóság annyi, hogy mindkettő ideköp, aztán válaszra már nem méltatnak senkit.
  És veled ellentétben én rühellem, amikor vilsi a témához sehogy sem köthető hülyeségeit nyomja fel mindenhova.
  Nekem mindkettő troll. Az egyik hivatalból, a másik önerőből.
 2. 7
  rworse
  2018. június 22., péntek 16:30
  Cyrano

  Ne viccelj már, Axxtroll egy szimpla propagandatroll, nincs is mit szellemi szintről beszélni nála, hiszen nem az a terület. Vilsi ellenben hozzászóló, aki sok okosat mond, alkalmasint téved, alkalmasint féligazságokat. Most féligazságot mondott, mert az ellenzékkel kapcsolatban teljesen igaz, amint mondott, az a fele nem igaz, hogy "nem Orbánt kell leváltani". Először is Orbánt kell leváltani, de jó lenne, ha nem a mai ellenzékre kéne, mert azok kollaboráns nyikhajok, kivétel a kivétel. És bizony igaz, hogy a mai ellenzék hozta a nyakunkra és tartotta a nyakunkon Orbánt - no persze, ez is félig igaz, hiszen a másik feléért a szélsőjobbos magyar lumpen és kispolgár és lumpenkispolgár a hibás, akik kiteszik a lakosság felét, főleg, mióta a demokratikus felének százezrei kivándoroltak. A mai ellenzék Orbánnal kapcsolatos hibássága a kilencvenes évek közepe óta tart, 2010 óta persze többszörösen.
 3. 6
  Cyrano
  2018. június 22., péntek 13:37
  vilsi, beszélgessen Axxtroval. Maguk ketten azonos szint. (Béka segge alatt 20 cm-vel.)
 4. 5
  Axxtro
  2018. június 22., péntek 13:07
  Fel kéne már hagyni azzal az ótvar hazudozással, hogy a bolsevista, posztkommunista magyar "baloldali liberális", ellenzék, tetteiben, megvalósult politikai gyakorlatát tekintve, bármikor is "demokrata" lett volna.

  Arról már ne is beszéljünk, hogy 2010-re gazdasági-, pénzügyi szempontból már sokadszorra küldték padlóra az országot.

  Azt meg a hülye is tudja, hogy stabil pénzügyi rendszer, prosperáló gazdaság nélkül nincs jól működő demokrácia.

  Ez az a két alapvető dolog, amivel a magát újabban "demokratikusnak" hazudó, valójában a mai napig a bolsevista eszmeiségét megtartó "ballib" ellenzék soha nem rendelkezett.

  Ennyit a magyar "baloldal-liberálisi" ellenzék demokrácia értelmezéséről".
 5. 4
  vilsi
  2018. június 22., péntek 07:04
  Szelektív bojkott: igen! Kár, hogy ezt nehéz megértetni... ahogy ezt sem: NEM ORBÁNT KELL ELZAVARNI, HANEM AZ ELLENZÉKET! Bűnözők kezére került az ország. Döntsd el: velük tartasz? Vagy Bibóval, Nagy Imrével, Göncz Árpáddal? Nem Orbánt kell elkergetni, hanem a kollaboráns ellenzéket! Hamiskártyással leülni játszani...
  Legkésőbb 2011-ben, az „alkotmányozáskor” és a választás átszabásakor kellett volna az ellenzéknek (és nekünk) fölkiáltani: EBBEN NEM VESZÜNK RÉSZT! Nem ülünk le egy csalóval, nem legitimáljuk ezt a rendszert, parlamenti bábfiguraként, hogy a Fidesz mondhassa: Mit akartok? Hát demokrácia van!
  8 év kutyakomédia után az ellenzék ismét beült. Köszöni szépen, jól elvan. Fölveszi a (megemelt) pénzeket, juttatásokat; fürdik a médiumokban, százával adja be a módosítókat és jól beolvas a miniszterelnöknek...
  VERJÜK KI AZ ELLENZÉKET A PARLAMENTBŐL! Ők hozták ismét a nyakunkra Orbánt!
  Mert képzeljük csak el: a parlamentben hónapokig csak egy párt... rögtön nyilvánvaló lenne az abszurditás és a parlament is megszűnne... (okobetyar.blog.hu)
 6. 3
  yoyo
  2018. június 21., csütörtök 21:43
  rworse, drámaian kevés idő volt a rendszerváltás utáni kegyelmi idő.
  De volt-e a magyar történelemben közel hasonló?

  És ami szarabb... lesz-e még valaha?
 7. 2
  rworse
  2018. június 21., csütörtök 19:59
  yoyo

  2010-ben temettük el, az igaz. Hogy nem volt rövid életű, az nem igaz. Kérészéletű volt, akkor is, ha 2010-ig számolnánk, és akkor is, ha a kilencvenes évek közepéig, amikor elkezdte Orbán megszüntetni a közéletet, közbeszédet, először ellenzékből, aztán kormányon, aztán ellenzékben. (2010-re teljesen sikerült neki, a demokrácia 2010 utáni szervezeti lebontása már csak a végtelen hatalmon maradásának az elősegítése volt, mert addigra a magyar agyak túlnyomó részében már lebontotta a demokráciát.)
  A magyar demokrácia lényegében megszűnt a kilencvenes évek közepén, amikor Orbán felvette az új szerepét.
 8. 1
  yoyo
  2018. június 21., csütörtök 19:33
  "Április 8-án, hosszú agóniát követően eltemettük a rövid életű magyar parlamenti demokráciát."

  Két dologgal vitatkoznék.

  - Semmiképpen nem 2018. április 8-hoz kötném a demokrácia végét.

  - És nem volt rövid életű, ilyen hosszú időn keresztül még nem adatott meg a lehetőség arra, hogy ez az ország demokratizálódjon. Ki tudja, adódik-e még hasonló lehetőség, amikor nem a hajánál, fülénél fogva rángatja a magyart a nagyvilág (mint általában), hanem türelmesen várja, hogy felismerje, megtanulja, megszokja, magáévá tegye...

  az önkormányzati választásokban semmilyen esélyt nem látok arra, hogy valamilyen elmozdulás történhessen. Akik még mindig számolgatnak, ugyanolyan reménytelenül nem értik a világot, mint azok, akik a labdarúgó szövetségi kapitányok rendes évi csereberéjétől várnak akármit a magyar fociban.

Komment írásához vagy regisztrálj