Haskó László: Késő, avagy cseppben a tenger

szerző
Haskó László
publikálva
2018. ápr. 07., 17:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egy régi szakrendelő kiegészítése modern diagnosztikával működő sürgősségi osztállyal és egynapos sebészettel nem kerül többe egy benzinkút létesítésénél.

E sorok írásakor még sem az ország, sem a budapesti kiemelt fontosságú sürgősségi osztály főorvosának sorsa nem dőlt el. (Pontosabban már eldőlt minden, csak éppen még nem ismerjük a dőlésirányt.)

A főorvos lemondásáról, illetve fölmentéséről óránként kapunk egymásnak ellentmondó híreket,

ami azt mutatja, hogy a kórházat pont úgy vezetik, ahogy az országot. Megfelelő terminus technicusszal szólva: az orránál fogva. Nem kizárt, sőt valószínű, hogy az érintett orrokat ugyanaz a kéz szorongatja. (Elég erősen! Könnyeznek is belé.) Hihetnénk, hogy a főorvossal van baj, vagy, ha nem, hát az igazgatóval. Nos, erről szó sem lehet! A tábornok-direktor – régi, kipróbált személyes szakmai kapcsolatunk jogán állíthatom – az ország egyik legkiválóbb orvosa! Az osztályvezetőt pedig az egész ország ismeri, szereti, tiszteli, és nem ok nélkül.  
A hiba akkor esett, amikor az elismert toxikológus (mérgezések gyógyításával foglalkozó szakorvos) elvállalta a sebtében, személyi és tárgyi feltételek megteremtése nélkül összetrombitált látványsürgősségi osztályt a látványszuperkórházban. Nem hibáztatom, jó szándékú, szakmai ereje teljében lévő orvos aligha tér ki hasonló kihívás elől, ha van kellő tapasztalata az adott területen. Ha van! Azonban

Magyarországon ilyen tapasztalat nem szerezhető.

A posztszocialista magyar egészségügy szervetlen, önkényes, sokoldalúan korrupcióalapú fejlődése (helyesebben visszafejlődése) nem termelt ki egyetlen talpalatnyi jól ellátott (földrajzi, illetve szakmai) területet sem.
Innen szép a győzelem, vigasztalja magát a péppé veretésre álló falusi focicsapat, és ezt gondolhatta 2010-ben a Nagy Játékos is, de amint a rongylabdások, ő sem lett Győző. Koncepcióját megkísérlem egy találós kérdéssel (nagyképűbben allegóriával) érzékeltetni.

Ha egy bölcs vezér bezáratná a benzinkutak felét,

a megmaradók pedig csak dízelolajat árulhatnának, és a többi autó számára az ország négy sarkában építenének négy ezerpumpás szuper benzinkutat, ahol csak előzetes kocsimosatás után lehetne tankolni, mi történne a bölcs vezérrel? Alighanem új palotába költöztetnék, vagyis a régi sárgába, ott a Hárshegyen, azt építenék vissza neki és udvartartásának.  
Igen, ez ilyen egyszerű. Egy-egy régi szakrendelő kiegészítése modern diagnosztikával működő sürgősségi osztállyal és egynapos sebészettel nem kerül többe egy benzinkút létesítésénél. Mindez, akárcsak a benzinkút, 0-tól 24-ig. És a bolondok házára sem lenne szükség.

A szerző sebész.

 


szerző
Haskó László
publikálva
2018. ápr. 07., 17:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  weljan
  2018. április 08., 14:07
  Tisztelt Kolléga Úr, Kedves Laci,
  Mindenben és teljesen igazad van. Egy apró különbség az utolsó bekezdés okán: a benzinkút a versenyszférában működik, piaci áron.
  Az egészségügy meghatározó részének finanszírozása állami forrásból és hatósági áron történik kéthavi csúszással. Terheli továbbá az ellátási kötelezettség és a volumenkorlát.

Komment írásához vagy regisztrálj