Haskó László: Mit jelentene valójában a beteg tisztelete?

szerző
Haskó László
publikálva
2018. máj. 22., 09:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kásler miniszter programja tökéletes tananyag lesz a populizmus bármelyik egyetemén.

Rémálomnak sem lenne utolsó – de sajnos nem álom! – a sok gyilkos szamárság, ami az új miniszterelnök és az új kormánytagok száján kifér. A parlagi műveletlenségnek és neveletlenségnek ez a szintje Esterházyért kiált: nem szabad bizonyos szint fölött bizonyos szint alá menni! Azonban még ilyen viszonyok között sem szabad szó nélkül hagyni a személyesen is mélyen bántó becsületsértéseket.

A teológusnak (is) gyenge orvos-miniszter-professzor programbeszédére kell reagálni! És persze nem egy árva, botcsinálta publicistának kellene, hanem minden létező orvosi és egészségügyi (érdekvédelmi?, „hivatásrendi?”, kutyafüle?) szervezetnek. Ha volna ilyen. Tudom, nem volt, nem lett és nincs. És ahogy minden zsidó-keresztény teológusnak is kellett volna, amikor a jövendő jeles kormányfi,

a sokoldalú tudós nem volt képes különbséget tenni a Tízparancsolat és a hét főbűn között.

Előbbi be nem tartását véli ugyanis a betegségek okának, ami igazán vaskos csacsiság. (Ha igaz lenne, az egész kormány és a slepp súlyos betegen sínylődne valamelyik romkórház elfekvőjében.) Ellenben, ha már, akkor a hét főbűn „kóroki szerepe”, ha tudományosan nem is, de teológiailag megállna.

Sajnos azonban komoly baj is van e miniszteriális férfiú programbeszédével: riasztó és kétségbeejtő, lévén két kolosszális pillérre akasztotta programját:

1. a betegnek kijáró tisztelet megadása,

2. orvoshoz méltó élet biztosítása.

Nos, ez az egészségügy problémáinak megoldásához édeskevés. Tudja ezt természetesen az érdemdús orvos-polihisztor is, csakhogy az ő miniszteri hivatása nem az értelemhez, hanem a kormánypárti szavazókhoz szól. Ilyenformán viszont tökéletes tananyag lesz a populizmus bármelyik főiskoláján vagy egyetemén.

Mindkét ajánlás a populizmusra hajlamos közönségnek megtestesít egy évszázados igényt:

úgy beszéljen vele az orvos, mintha ő is nemesember volna, és ő úgy beszélhessen az ápolókkal, mintha a cselédei volnának.

Ez a vágy avult és a legkevésbé sem keresztényi, viszont úgy hangzik és jól hangoztatható. Senki populizmushívő nem gondol arra, mit jelentene valójában a beteg tisztelete. Megmondom közérthetően: elegendő pénzt. Szakmaibban: megfelelő magán- és közfinanszírozást. Részletesen: minden elérhető releváns műszert, ötcsillagos szálloda színvonalú épületben, hozzá kellő számú képzett és gyakorlott személyzetet. Ha mindez megvolna, az „orvoshoz méltó élet” jönne magától, pártunk és kormányunk becstelen populizmusa nélkül.

A szerző sebész.

 


szerző
Haskó László
publikálva
2018. máj. 22., 09:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  2018. május 24., csütörtök 18:32
  Hát, végül is van benne logika: az onkológus foglalkozik az utolsó stádiumos magyar egészségüggyel... Már akkor gyanús volt nekem, amikor a legutóbb meg papot hívtak hozzá!
 2. 2
  yoyo
  2018. május 22., kedd 13:26
  A szerző is abból indul ki, hogy ez a mostani megszólalás komoly, megalapozott, tárgyszerű, érdemi mondanivaló akart lenni.
  És mint ilyet, vitatni, érvekkel kritizálni érdemes.

  De ez is csak egy vagdalkozás, ahogy a hatalom embereinek a mondásai szakmányban.
  Mérhetetlenül cinikus (a magyar társadalom egészségi állapota leginkább nyilvánvalóan a rossz szociális körülmények, egészségtelen táplálkozás, stressz, túlhajszoltság miatt olyan, amilyen, nem a paráználkodás vagy az isten nevének hiába vétele miatt).

  A szándék nyilván az, hogy kifejezze, nem az egészségügyi rendszer a felelős, hanem maguk a betegek, és a társadalom legjobban teszi, ha isten- (akarom mondani, hatalom-) -félő életet él, belátja, hogy a rendszer jó, a hiba az ő lelkén szárad.

 3. 1
  rworse
  2018. május 22., kedd 13:15
  Ne legyenek neked más isteneid, csak én;
  Ne faragj és imádj bálványokat;
  Ne vedd hiába a szádra a nevemet;
  Tartsál szombatot;
  Tiszteld szüleidet;
  Ne tanúzz hamisan;
  Más feleségét ne kívánd el;
  Ne vedd el a mások tulajdonát.

  Ezek mind a rák elkerülésének és gyógyításának alapvető szerei.

Komment írásához vagy regisztrálj