Janisch Attila: A gender szak megszüntetése az ELTE-n nem más, mint politikai erődemonstráció

szerző
Janisch Attila
publikálva
2018. aug. 12., 06:46
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szégyen, hogy az intézmény ellenállás nélkül adta meg magát.

A hallgatóknak kellene közösen tiltakozniuk az egyetem autonómiájának megsértése miatt, hiszen elsősorban az ő érdekük, hogy egy olyan intézményben tanuljanak, amely képes megőrizni a függetlenségét és önrendelkezési jogát, különösen a jelenlegi diktatórikus, önkényuralomra törő politikai vezetés idején. Az ELTE az ország legnagyobb egyeteme, több ezer egyetemi polgárral, ha a hallgatók együtt tiltakoznának, akkor ezt a megalkuvó beleegyezést az ELTE vezetése nem tehetné meg magának, s minden bizonnyal a kormánynak is meg kellene hátrálnia. Persze ehhez szükség lenne arra is, aminek ebben az országban sajnos nyoma sincs: állampolgári öntudatra, a saját jogok érvényesítésének képességére és az összefogásra.  

Az összefogásra, hiszen csak sok ember együtt képes bizonyos (elfogadhatatlan) helyzetekben pozitív változást kiharcolni.

De, mint látni, ez a szemlélet szinte teljesen elsorvadt a rendszerváltozás óta, és Orbán éppen ezt az általános társadalmi passzivitást és beletörődést kihasználva építi fel önkényuralmi rendszerét, és vonja egyre szorosabbra a hurkot a magyar társadalom körül. Az elmúlt évtizedeket történéseit figyelve jól nyomon követhető, hogyan képes egyetlen ember tízmillió ellenállásra képtelent a saját szolgájává (neki mindenben kiszolgáltatottá) tenni.
A megalkuvás és a beletörődés – társadalmi méretekben – az emberi közösségek, társadalmak rákos daganata. Amíg ez nem változik, addig a magyar társadalom pusztulása feltartóztathatatlan.


szerző
Janisch Attila
publikálva
2018. aug. 12., 06:46
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  keglovics
  2018. augusztus 20., hétfő 09:33
  Nem írtam olyat, hogy Orbán szavazótábora "olvadozik". Azt írtam: elfogyhat. Messze nem ugyanaz. Gondolva itt arra, hogy Orbán számára jó pár kedvezőtlen fejlemény van kilátásban, melyek kiélesedése eősen ronthatja még nemlétező, mesterségesen felpumpált "népszerűségét" is.

  Egyszerű tény: Orbán a tavaszi választásokon 24 %-ot kapott. Ezt hamisította fel 47 %-ra, és ebből lett a csaló választási rendszere által kétharmada.

  Eleve köd, füst, vattacukor az egész Orbán-féle "tömegbázis", és még nem nagyon látszik ugyan, de azért és alapjában véve erősen borulásra hajlamos. És nem reménykedés, hanem szimpla tény, hogy valójában már nem sokáig tartható fenn ez a csalásra, hazugságra, tolvajlásra, korrupcióra épülő mocskos és rohadt szisztéma.

 2. 6
  ja
  2018. augusztus 13., hétfő 06:41
  Kovács 4 - Nem egy szakért kell kiállni, hanem az egyetemek, az oktatás általános függetlenségéért.

  Kegelovics 2 - Orbán nem véletlenül válsztotta ennek az emblematikus szaknak a megszüntetését. Ezzel teszteli, hogy mekkora az ellenállás, minthogy semekkora, jöhet a folytatás.

  Az olvadozó szavazótábor egyelőre hiú ábrándnak tűnik, persze a reményt sem érdemes elveszteni, ám kicsi az esély arra - a jelenlegi felállásban -, hogy Obán elveszíti a bázisát, az ellenzéki pártok szavazótábora pedig kétharmadosra erősödik.

  Egyébként az időzítés is pontos, hiszen a nyári szünetben nehéz is lenne az egyetemistáknak tiltakozni, más kérdés, hogy a politikát illetően nincs nyári szünet, pláne nem lehet szünetet tartani, egy ilyen önkényuralmi politikai kurzusban.
 3. 5
  rworse
  2018. augusztus 12., 18:08
  Mint írtam, vakkomondor szak lesz helyette.
 4. 4
  Kovacs
  2018. augusztus 12., 16:01
  Ebben a konkrét esetben, az én értelmezésemben nagyon nehéz kiállni az egyetemistáknak egy szakért, ami egyébként tavaly került bevezetésre. Nyugaton sem egyszerű ez. Például Franciaországban a történelem és a szociológia foglalkozott a témával, ha úgy tetszik, "fű alatt". Önálló szakká csak az utóbbi időben vált (Études sur le genre). A konzervatív pártok minden egyes alkalommal beveszik a megszűntetésüket a kampányukba.
  Ezt nem nézném kifejezetten az ELTE autonómia megszüntetésének különösen ott, ahol ez már rég megszünt. Vagy még álmodozunk, hogy egyébként minden okay, kivéve ezt a gender dolgot.
  (Persze, minden alkalmat meg lehetne ragadni, hogy megállítassék a megállíthatatlan. De ez a másik oldalról is igaz, a gender témát nem lehet kikerülni, csak elodázni.)
 5. 3
  Valakicske
  2018. augusztus 12., 14:36
  keglovics (2) Tűpontos.
  (y)
 6. 2
  keglovics
  2018. augusztus 12., 12:50
  Nem, ez nem erődemonstráció. Ez nyílt és durva provokáció, amiből most már egyre több lesz. Orbán ugyanis késésben van, és tudja jól, az idő nem neki dolgozik, idővel elfogyhat a tömegbázisa. Szokásos trükkjéhez folyamodik tehát, eldurvítja a helyzetet. Tudja jól, az ország többsége pont olyan rohadékokból áll , mint ő, és akik emiatt soha nem lépnének fel ellene, a maradékból pedig könnyű lesz eltüntetendő közellenséget fabrikálni és akikre könnyű lesz ráuszítani a mocsokagyú többséget.

  És ez most még megy ugyan, de idővel viszont egyre nehezebb lesz. Igyekeznie kell tehát, és a jelek szerint tényleg bármire kész ez az elmebeteg.

 7. 1
  yoyo
  2018. augusztus 12., 09:35
  erődemonstráció, bár abból már eddig is annyi volt, hogy itt már jóformán senki nincs, aki ne tisztelné gyalázatosan a fidesz erejét.

  Nyilvánvalóan sokkal inkább van szó megbélyegzésről, arrogáns kurzusépítésről, "a tradicionális társadalom értékeit aláásó liberális métely" elleni elszánt kereszteshadjáratról, a többségi "normalitás" jegyében.

  És lehet okoskodva egyediséget keresni az orbánizmus mindenféle megnyilvánulásában, de fölösleges, ez az ország szépen, látványosan fasizálódik.  Konok Péter posztjából idézném ide:

  "...Az nem lehet, hogy kussolunk; ha kussolunk, okafogyottak leszünk. Nem elég a laza tiltakozás, nem elegendőek már a szimpla gesztusok!
  A tudásunk erő. És eljött a pillanat (valójában mindig itt van), hogy fegyverként használjuk. Hogy kiosszuk a fegyvereket. Éppen szétkúrják az elefántcsonttornyainkat. Talán jó is, hogy megteszik, tisztázódnak a frontvonalak.
  Nincs már hová hátrálni."

Komment írásához vagy regisztrálj