Janisch Attila: Mindnyájunknak el kell menni, hisz legalább kétszer annyian vagyunk

szerző
Janisch Attila
publikálva
2018. ápr. 06., 07:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A részvételi hajlandóságunk határozza meg Magyarország következő négy vagy sokkal több évének a történéseit.

Már csak három nap, és a magyar állampolgároknak dönteniük kell, hogy kiket kívánnak támogatni, azokat-e, akik – ha nyernek, és a hatalomban maradnak – tovább folytatják az ország tönkretételét, kirablását vagy azokat, akik az elmúlt években halálra sebzett demokrácia felélesztésén, helyreállításán dolgoznának.

A két ellenpólus jól látható. A döntés ezért nem is annyira bonyolult.

Még akkor sem, ha a demokratikus ellenzék pártjai csak az utolsó utáni pillanatban látszanak észbe kapni és felelős(nek is mondható) politikai tényezőkként – egymással is együttműködve, a választók érdekeit és akaratát figyelembe véve, döntésüket megkönnyítve és elősegítve – cselekedni.

Április 8-án tehát mindenkinek részt kell vennie a választáson, aki Orbán leváltását vagy az újabb Fidesz-kétharmad megakadályozását szeretné! A magas részvétel mindenképp Orbán hatalmát és esélyeit gyengíti, míg az alacsony részvétel mindenben neki kedvez. Ez a legfontosabb, amit szem előtt kell tartani!

Orbánt talán nem lehet most még leváltani, de a kétharmad megakadályozása minden demokratának és minden szabadságra vágyó, normális életet, élhető országot, egészséges társadalmat kívánó magyar állampolgárnak a kötelessége.

2018. április 8-án a részvétel nem csupán állampolgári jog, hanem kötelesség is.

A Fidesz profi módon tudja mozgósítani szavazóit, tehát ők valószínűleg mindannyian részt is vesznek a választáson. Orbán nyílt vagy titkos ellenzői azonban legalább kétszer annyian vannak, így az ő részvételük (vagy távolmaradásuk) fogja meghatározni Magyarország következő négy vagy sokkal több évének a történéseit. Ehhez képest minden más szempont alkalmi, esetleges és mellékes.

szerző
Janisch Attila
publikálva
2018. ápr. 06., 07:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  reuters
  2018. április 06., péntek 19:02
  nem fogom megvédeni az ellenzéki pártokat, de azért ne felejtsük már el, hogy ezt a mostani abnormális helyzet mindenekelőtt a fidesz "kreatív" választási rendszerének köszönhető
  ördögi csapda ez, nem más
  az egy-fordulóssá tett választástól a kamu pártokon keresztül a pártfinanszírozásig

  most csak magunkban bízhatunk
  hogy helyesen döntünk, ha nem akarunk külföldi ügynököknek számítani a saját hazánkban (mert, ha jól követem a propagandát, aki nem a fideszre szavaz, az soros ügynök)
 2. 7
  yoyo
  2018. április 06., péntek 14:47
  ja, próbáljuk kihozni a helyzetből a lehető legjobbat!
 3. 6
  rworse
  2018. április 06., péntek 12:44
  yoyo

  Erről van szó, persze hogy el kell menni szavazni, és persze hogy Attila is helyesen teszi, hogy itt szirénkedik evégett, de bárhogy döntünk ott a fülkében, az mindenképpen csak egy utánam az özönvíz alapú döntés tud most lenni. És igen, hogy ilyen a helyzet, az nagymértékben az ellenzéki pártok közös bűne.
 4. 5
  tiszapolgári
  2018. április 06., péntek 12:15
  Nincs tökéletes, kikezdhetetlen megoldás, ahogyan a kvótanépszavazáskor sem volt. Remélem, hogy a három-négy féle lehetőség közül most is a legkevésbé rosszat fogom választani.
 5. 4
  yoyo
  2018. április 06., péntek 10:35
  mindenki menjen szavazni, mert most lelkiismeretbeli kötelesség, aztán a többit majd utána.
 6. 3
  yoyo
  2018. április 06., péntek 10:34
  rworse, ez a választás, ahogy már a 2014-es is az volt, az ellenzéki pártok lelkén száradó bűn, így olyan, amilyen, én magam nagyon haragszom a kialakult helyzetért, ha nem is egyforma mértékben, de valamennyi résztvevőre.

  De a vége csak annyi, hogy orbán vagy nem orbán.
  Itt valami kreatív, virágzó országot ígérő program, vagy jók, kevésbé jók és elég rosszak közti finnyógó válogatás egyszerűen tévedés.

  Úgy tűnik, részben a pártok közös bűnének, részben ennek a tévedésnek köszönhetően Orbán marad.

  Mindenkinek lelke rajta.
 7. 2
  rworse
  2018. április 06., péntek 10:05
  Márminthogy az nem elég, hogy Orbán ellen szavazzunk. Az országért is kéne, az országért szavazást nem testesíti meg, hogy Orbán ellen szavazunk. És a jelen helyzet továbbra is olyan, hogy nem nagyon van mód értelmesen az országért szavaznia a NER-elleneseknek. Elmegyünk, persze, de akkor is szar az egész, nincs két ellenpólus, hanem egy pólus van, és egy mocsár mellé.

 8. 1
  rworse
  2018. április 06., péntek 09:58
  "A két ellenpólus jól látható. A döntés ezért nem is annyira bonyolult."

  Sajnos ez továbbra sem igaz. Van "ellenpólus" legalább négy, és a negyedik "pólusban" (lásd "21. századi pártok") továbbra is leginkább egymás ellen küzdő "alellenpólusok" (LMP, Együtt, Momentum). A döntés bizony bonyolult. A jelenlegi állapot olyan mértékig kívánja meg a demokratikus választótól, hogy okosan, alkalmasint saját szándékai ellen szavazzon taktikailag, amire nagyjából sehol nincs példa a világban.

Komment írásához vagy regisztrálj