Vajon tudja-e, mit beszél Orbán Viktor, amikor a k. u. k. közös hadsereg vezetési tapasztalatait ecseteli?

szerző
Haskó Lászó
publikálva
2018. aug. 12., 11:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Igazi emberi roncsként szabadult a kórháztól és a közös hadseregtől. Akkor 16 éves – még be nem sorozott – apám kétkerekű stráfkocsin tolta haza Udinéből Nagykőrösre…”

Orbán Viktor, a történelmi viccek főmestere újabb tréfával örvendeztetett meg bennünket. Íme: „A közös hadsereg irányításának problémája… komoly feladat, de nekünk nem újdonság, mert az Osztrák-Magyar Monarchiában mi már voltunk közös hadsereg része.” És ez, egy NATO konferencián hangzott el! Elsőre jól mulattam, elképzeltem miniszterelnök urunkat k.u.k bakának öltözve, aztán eszembe jutottak apám (kevésbé röhögtető) meséi a huszadik századról.
Kezdjük is rögtön a „közös hadsereg” (a k.u.k Heer) első és utolsó nagy bravúr stiklijével, amit az együgyű világ egyszerűen csak I. világháború néven vezetett be a fejlett nacionalizmusok történetének aranyozott könyvébe.  Felejtsük el egy percre a „gazdasági szükségszerűség” marxista dogmáját, beszéljünk most csak a mi családunk történeteiről.

A huszadik század első évében született apám

kisgyerekként a Megy a vonat Kanizsára kezdetű nótát a következő két sorral kiegészítve tanulta nagyanyámtól: „Elől ül a masiniszta, hátul meg a krumpli fejű Tisza Pista.” Ez nyilván nem a tisztelet, még kevésbé a szeretet hangja, de még csak 1908 körül járunk. Később, jómódú nagykőrösi polgár nagyapám kedvenc kortársa (Ady Endre) szigorúbb volt. Ő „vad geszti bolondnak” majd még később, a robbanás után „csóvás embernek” nevezte a ma ismét az Országház mellett álló oroszlános giga-emlékmű modelljét. Azt már a családi anekdoták közül is kiszerkesztették, hogy a háborúért leginkább felelősnek tartott politikus az őszirózsás forradalom (talán) egyetlen „halálos áldozata” lett. Akármilyen fellengzősen hangzik, a népharag ölte meg.

Nagyapámat 1915-ben hívta a haza a közös hadseregbe.

Másfél év keserves kínjai után az Isonsonál sebesült meg, és került az udinei kórházba, ahol további fél évet gyötrődött mindenféle fertőzésekkel, kiütéses tífusszal és agyhártyagyulladással. Igazi emberi roncsként szabadult a kórháztól és a közös hadseregtől. Akkor 16 éves – még be nem sorozott – apám kétkerekű stráfkocsin tolta haza Udinéből Nagykőrösre, ahol tisztes vagyonából semmi sem maradt addigra. Jövedelmező értékpapírjai elértéktelenedtek, ingatlanai spekulánsok kezére kerültek. Trianon utánra gyógyult meg, úgy-ahogy.

További életét, amely 1944-ig tartott, egy nagy karosszékben töltötte. Nemigen szólalt meg.

Két nagybátyám, Ferenc és László szintén a közös hadsereg katonájaként működött.
Feri szintén az olasz fronton, szintén sebesülés, szintén kórház. Szintén agyhártya-gyulladás, túlélve, de intelligencia visszamaradása nélkül. Kitanulta az órás mesterséget, megnősítették. De ő csak hegedűművész akart lenni. Sajnos valahonnan szerzett is egy hegedűt, és gyakorolt. Türelmes, családját szerető apám szerint kibírhatatlan volt.
Laci nagybátyám, a család (és a nagykőrösi lányok) kedvence katonatisztnek készült, ő természetesen egy percet sem töltött egyik fronton se. Élvezte a hátországot, és tevékenyen részt vett a családi vagyon közkinccsé tételében. Azaz elment italra és nőre (pardon, sorrend fordítva!). Ő kitüntetést is kapott, alighanem magát a Signum Laudist.

Feri és Laci sztorija is 44-ig tartott. Szóval, ez jut eszembe, ha valaki emlegeti a közös hadsereget. Nem kell törődni velem. Hamarosan úgyis elfelejtek mindent. Akkor majd lehet – büntetlenül – hazudni. Addig ajánlom az új közös hadsereg önjelölt hadvezérének figyelmébe a Kodály feldolgozta népdalt az egykori közös hadsereg kellemeiről: a majlandi 32 toronyról és az abonyi kettőről.

A szerző sebész.

szerző
Haskó Lászó
publikálva
2018. aug. 12., 11:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  toportyán
  2018. augusztus 23., csütörtök 18:57
  Mindenhez ért a csákó legalább annyira mint a focihoz ezért kő elcsalnia a választásokat...3 óráig vajon miért nem jötteg az adatok?!
 2. 9
  csulla
  2018. augusztus 19., 11:12
  Amennyiben a maffia főnök valamire pozitivan nyílatkozik az súlyósan gyanús!Sőt!Biztos hazugság,mert zsigerből ilyen!Képes mást mondani vigyorogva öt perc múlva!
 3. 8
  Rumata
  2018. augusztus 14., kedd 18:07
  #1 Juliusz:

  Tiszát nemcsak a magyar, hanem még az osztrák történészek is a háborúba lépésünk fő felelősének tartják.

  A Szerbia elleni háború ugyanis nem az osztrák, hanem a magyar főrendek érdekeit szolgálta.

  A Szerbia elleni háborúra kifejezetten Tisza nemzetiségelnyomó politikája miatt volt szükség.

  De Tisza nem csupán a háborúba lépés melletti döntése miatt főfelelős.

  Hanem legalább annyira a háborúra való fegyverkezésében betöltött szerepe miatt is.

  A korabeli közvélemény előtt már egy évtizeddel a háborúba lépés előtt is teljesen világos volt, hogy Tisza tudatosan egy Szerbia elleni háborúra készül.

  És mindenki tudta, hogy ezzel a háborúval Tisza az ország szétdarabolását kockáztatja.

  Tisza ellen ezért már 2 évvel a háború kitörése előtt merényletet kíséreltek meg a parlamentben.

  Tisza ugyanis erőszakkal (az ellenzéki képviselők eltávolíttatása után) szavaztatta meg a háborúra való készüléshez szükséges véderőtörvényt.

  Tehát fel sem merül, hogy Trianon főfelelőse ne Tisza István volna.

  Csak a horthysta történelemhamisító propaganda terjesztette utólag a hazugságokat Tisza "ártatlanságáról" és "kényszerhelyzetéről", hogy Tisza személyét szerecsenmosdassa.
 4. 7
  keglovics
  2018. augusztus 13., hétfő 22:38
  Tartok tőle neked fogalmad sincs a rasszizmus lényegéről. A rasszizmus ugyanis az, amikor egy etnikumot veleszületett tulajdonságai alapján minősítenek vagy különböztetnek meg hátrányosan. Én a cigányságot szocializációja alapján különböztetem meg, ezen belül is főként normasértő, normatagadó neveltetése okán. Ami alapvetően jellemzi ezt a miniszterelnökként emlegetett közönséges rohadékot is, aki cigány módra, cigány tipusú szocializációja okán egy magyargyűlölő rohadék és nem azért mert ez nála egy cigányokra jellemző genetikai sajátosság.

  Ami némi egyszerűsítéssel csak annyit tesz, hogy a cigány etnikumot különbözőnek vélem a magyarságtól, miként különböznek társadalomfelfogásukban a hatalmi kisebbségbe szorított nők a hatalmat effektíve birtóktokló férfiaktől, vagy a feketék a fehérektől, stb.

  Ezek konkrét tárgyi tények, melyekről tudomást nem venni igen stabil korlátoltságot jegyez, egyszerűbben: közönséges hülyeséget.

 5. 6
  hóvarjú
  2018. augusztus 13., hétfő 11:33
  5

  Azért Orbán Viktorért is a cigányokat felelőssé tenni elég nagy gáz, amúgy meg sötét rasszista duma, olyan jobbikos-fideszes.
 6. 5
  jhamori
  2018. augusztus 12., 23:35
  Svejket említeni sem merem. Mint hiteles k.u.k. forrást.
 7. 4
  naki
  2018. augusztus 12., 21:03
  Inkább arról valljon az Orbánc, sugdosott-e katona korában? Utána adja vissza a magyaroktól lopott szajrét.
 8. 3
  rworse
  2018. augusztus 12., 18:15
  Juliusz

  De, Tiszát alapvetően felelősnek tartják a történészek. Természetesen az egyik legfőbb felelősnek - három-négyen vannak a legfőbb felelősök.
 9. 2
  Cyrano
  2018. augusztus 12., 13:40
  Már hogyne lenne felelős. Vétójoga volt.
 10. 1
  Juliusz
  2018. augusztus 12., 12:11
  Ez nem a közös hadseregről szól, hanem egy értelmetlen borzalmas háborúról. Amelyért együtt is és külön is felelősek voltunk az osztrákokkal. Amúgy Tiszát történészek nem tartják főfelelősnek.

Komment írásához vagy regisztrálj