Díjak a színfalak mögé

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 04., 07:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Átadták a Magyar Teátrum díjakat, amellyel a színházi háttér- és kiszolgálószakmákat ismerik el.

Nyolcadik alkalommal adták át a színházi háttérszakmákat elismerő Magyar Teátrum díjakat.

A gálát vasárnap este a Békéscsabai Jókai Színházban tartották. Díjazott lett Ács Ibolya, a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház fodrásztárvezetője, Memlaur Imre, a Kaposvári Csiky Gergely Színház fővilágosító-világítástervezője, Szabó Julianna, a Pesti Magyar Színház férfiszabótár-vezetője, Sebeők Réka, a Turay Ida Színház gazdasági vezetője és Mészáros Tibor, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház műhelyházvezetője. Határon túli különdíjat is kiosztottak, ezt Toásó István, a romániai Tomcsa Sándor Színház világosítója kapta.

A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapította díját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a színházi háttér- és kiszolgálószakmákra, és elismerje az azokat magas szinten művelő szakembereket. A díjazottakat egy zsűri választja, a jelöléshez pedig két, állami díjjal elismert színművész és a Magyar Teátrumi Társasághoz tartozó egyik színház igazgatójának együttes ajánlása szükséges. A díj egyébként egy aranyozott csapágygolyót formál, és ezer euró jár vele, amelynek felét a díjazott színháza, a másik felét színházszakmai cégek állják.

Emellett átadták a  Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, a Tolnay Pál-díjat (amelyet a Magyar Állami Operaház első mérnökéről neveztek el) Perlaki Róbert, a Veszprémi Petőfi Színház szcenikus-díszlettervezője kapta.

A színfalak mögötti munkákról anno cikksorozatban meséltünk:

Dezsőt felhúzzák

A színházi műszak arisztokratái, rajtuk múlik, látható-e mindaz, amit a többi kolléga kitalált. Szeretik a sötétet, de a fejükben százhetven lámpa van.

MTI
szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 04., 07:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2017. december 04., hétfő 08:21
    Hajrá.

Komment írásához vagy regisztrálj